ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ποιος είναι δικαιούχος μιας ασφάλειας ζωής;

Πίνακας Περιεχομένων

Ο δικαιούχος ασφάλειας ζωής είναι το άτομο που επωφελείται οικονομικά από την εξόφληση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μόνο έναν δικαιούχο ασφάλισης ζωής στο συμβόλαιό τους, πιθανότατα έναν σύζυγο ή παιδιά, μπορείτε να αναφέρετε πολλά άτομα ή ακόμα και έναν οργανισμό ως δικαιούχους.

Κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής θα έχει τουλάχιστον έναν δικαιούχο. Αυτό το άτομο, ο οργανισμός ή η ομάδα θα λάβει απευθείας το επίδομα θανάτου όταν ο αντισυμβαλλόμενος πεθάνει και το ασφαλιστήριο πληρώσει. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλα τα συμβόλαια ασφάλισης ζωής ίσα και οι νόμοι για την ασφάλιση ζωής διαφέρουν μεταξύ των εταιρειών.

Γνωρίζοντας τις διαφορές στους τύπους των δικαιούχων και σε ποιους μπορείτε να αφήσετε τα χρήματά σας, μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και να σας προσφέρει ηρεμία. Συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να γνωρίζετε, ώστε το επίδομα θανάτου σας να πηγαίνει όπου θέλετε.

Τι είναι ο δικαιούχος ασφάλισης ζωής;

Ο δικαιούχος της ασφάλισης ζωής είναι το άτομο ή η ομάδα που έχει οριστεί νόμιμα για να λάβει το επίδομα θανάτου της ασφάλισης ζωής σας μετά τον θάνατό σας. Το επίδομα θανάτου καταβάλλεται απευθείας στον δικαιούχο, επομένως όποιος αναφέρεται στο συμβόλαιο θα λάβει το επίδομα θανάτου στο σύνολό του.

Πώς λειτουργεί η ονομασία των δικαιούχων;

Όποιος κατέχει το ασφαλιστήριο μπορεί να ονομάσει έναν δικαιούχο μέσω του ασφαλιστικού φορέα. Κάποιος πρέπει να αναφέρεται ως δικαιούχος. Δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα καταβάλει αυτόματα το επίδομα θανάτου σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή ένα παιδί μόνο και μόνο επειδή είστε συγγενείς μαζί τους. Πρέπει να ονομάσετε επίσημα κάποιον ως δικαιούχο στο συμβόλαιό σας για να είστε σίγουροι ότι τα χρήματα θα φτάσουν σε αυτόν.

Τύποι δικαιούχων ασφάλειας ζωής

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι ονομάζουν ένα μεμονωμένο άτομο ως δικαιούχο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής τους, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δικαιούχων.

Άτομα

Αυτό είναι το πιο απλό. Η ονομασία ενός μεμονωμένου δικαιούχου, όπως ενός παιδιού ή ενός συζύγου, διευκολύνει τα πράγματα για εσάς ως κάτοχο της ασφάλισης και διευκολύνει την ασφαλιστική εταιρεία να πληρώσει το επίδομα θανάτου μετά τον θάνατο σας.

Επιχειρήσεις/φιλανθρωπικά ιδρύματα

Δεν χρειάζεται να αναφέρετε ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων ως δικαιούχο. Μπορείτε να ονομάσετε έναν οργανισμό ως δικαιούχο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση, μια φιλανθρωπική οργάνωση ή ακόμα και το σχολείο σας. Σε αυτήν την περίπτωση, το επίδομα θανάτου θα πήγαινε στον οργανισμό που έχετε επιλέξει και στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια όπως τους βολεύει.

Καταπιστεύματα

Ονομάζοντας ένα καταπίστευμα ως δικαιούχο, βάζετε τα χρήματα υπό τη φροντίδα ενός διαχειριστή ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να τα εκταμιεύσει σε όποιον επιθυμείτε. Αυτό το πρόσθετο άτομο αποτελεί εγγύηση στη διαδικασία, ειδικά εάν έχετε ένα ανήλικο παιδί ως κύριο δικαιούχο.

Είναι σημαντικό να μιλάτε με άτομα που ονομάζετε ως δικαιούχους. Οι περισσότεροι άνθρωποι ονομάζουν τον σύζυγό τους (αν έχουν) ως δικαιούχο στην ασφάλιση ζωής τους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να κατονομαστούν και άλλα μέλη της οικογένειας και ακόμη και φίλους. Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον δικαιούχο σας κάθε φορά που αλλάζουν τα πράγματα, για να αποφύγετε την αποστολή των εσόδων σε διαθήκη.