ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Σύγκριση ασφάλειας κατοικίας

Πίνακας Περιεχομένων

Η ασφάλεια κατοικίας προστατεύει τη μεγαλύτερη επένδυσή σας. Τι ακριβώς είναι η ασφάλεια κατοικίας και τι καλύπτει; Μια σύγκριση ασφάλειας κατοικίας θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι η ασφάλιση ιδιοκτητών σπιτιού καλύπτει το ίδιο το σπίτι, αλλά ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας καλύπτει επίσης άλλες δομές στο ακίνητο, την προσωπική σας ιδιοκτησία και παρέχει προστασία αστικής ευθύνης .

Για να αποκτήσετε την καλύτερη ασφάλιση για το σπίτι σας, θα χρειαστεί να συγκρίνετε τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συμβόλαια κατοικίας. Η αγορά ασφάλισης ιδιοκτητών σπιτιού απαιτεί μια σαφή κατανόηση των βασικών στοιχείων της ασφάλισης κατοικίας καθώς και των αναγκών σας. Συγκεντρώσαμε συμβουλές από ειδικούς και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ψωνίσετε, να συγκρίνετε τις προσφορές ασφάλισης κατοικίας και να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Πώς να συγκρίνετε τις προσφορές ασφάλισης κατοικίας

Οι αγορές για ασφάλιση σπιτιού μπορεί να προκαλούν σύγχυση, ειδικά αν είναι το πρώτο σας σπίτι. Αλλά χρειάζονται μόνο μερικά απλά βήματα για να περιορίσετε τις πολλές επιλογές και να βρείτε την καλύτερη ασφάλεια ιδιοκτητών σπιτιού για τις ανάγκες σας.

 • Αποφασίστε πόση κάλυψη χρειάζεστε. Αυτό περιλαμβάνει κάλυψη κατοικίας, ευθύνης και προσωπικής περιουσίας. Θα αναφερθούμε αναλυτικότερα παρακάτω.
 • Ζητήστε πολλές προσφορές με την ίδια κάλυψη. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι προσφορές που ζητάτε είναι αντίστοιχες, έτσι ώστε να συγκρίνετε τιμές για ακριβώς τα ίδια όρια, επιλογές κάλυψης και εκπτώσεις.
 • Συγκρίνετε τις λεπτομέρειες και σημειώστε τυχόν διαφορές. Ακόμα κι αν ζητάτε τα ίδια επίπεδα κάλυψης, κάθε εταιρεία είναι λίγο διαφορετική. Ορισμένα μπορεί να περιλαμβάνουν αυτόματα εκτεταμένη κάλυψη κόστους αντικατάστασης ή πρόσθετα οφέλη όπως κάλυψη κλοπής. Σημειώστε τυχόν έξτρα που περιλαμβάνονται στην τιμή.
 • Ερευνήστε κάθε εταιρεία. Μια φθηνή τιμή δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε από εταιρείες με ισχυρή φήμη.

Τι καλύπτει η ασφάλεια κατοικίας;

Η ασφάλιση κατοικίας καλύπτει το σπίτι σας για το κόστος αντικατάστασής του (το κόστος για την ανοικοδόμησή του από την αρχή), άλλες κατασκευές στο ακίνητο και την προσωπική σας περιουσία. Σας προστατεύει επίσης από αξιώσεις τραυματισμών και ζημιών με κάλυψη ευθύνης και παρέχει πρόσθετη κάλυψη εξόδων διαβίωσης σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ζήσετε στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια επισκευών που σχετίζονται με αξίωση.

Μερικοί από τους κινδύνους περιλαμβάνουν:

 • Φωτιά
 • Οι καιρικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων κεραυνών, ανεμοθύελλας, χαλαζιού και του βάρους του πάγου ή του χιονιού
 • Κλοπή
 • Βανδαλισμός
 • Ζημιά νερού από ξαφνική και τυχαία εκκένωση
 • Ζημιές από οχήματα ή αεροσκάφη
 • Εξεγέρσεις
 • Εκρήξεις
 • Πτώση αντικειμένων

Ένας κίνδυνος καλύπτεται εκτός εάν αποκλείεται ρητά. Η κάλυψη της ευθύνης και των ιατρικών πληρωμών σας θα πληρώσει για τραυματισμούς άλλων στην ιδιοκτησία σας και θα πληρώσει για να σας υπερασπιστεί στο δικαστήριο εάν σας μηνύσουν για αμέλεια.

Τύποι ασφαλιστικών καλύψεων για ιδιοκτήτες σπιτιού

Κάλυψη Κατοικίας

Η κάλυψη της κατοικίας καλύπτει το ίδιο το σπίτι και κάθε προσαρτημένη κατασκευή. Υπολογίζεται με βάση το κόστος αντικατάστασης της κατοικίας σε τρέχουσες τιμές κατασκευής. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να περιλαμβάνουν εκτεταμένη κάλυψη κατοικίας στο 125% ή περισσότερο του κόστους αντικατάστασης για την κάλυψη του πληθωρισμού. Άλλες κατασκευές στο ακίνητο, όπως ένα υπόστεγο, καλύπτονται σε ποσοστό της κάλυψης της κατοικίας, συνήθως 10%.

Προσωπική ιδιοκτησία

Η προστασία προσωπικής ιδιοκτησίας καλύπτει τα υπάρχοντά σας, όπως ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και συσκευές. Η κάλυψη για τα υπάρχοντά σας είναι συνήθως περίπου το 50% της κάλυψης της κατοικίας. Μπορείτε να αυξήσετε αυτή την κάλυψη και επίσης να επιλέξετε κάλυψη κόστους αντικατάστασης αντί για την αποσβεσμένη πραγματική χρηματική αξία του ακινήτου σας.

Ασφάλιση αστικής ευθύνης

Η ασφάλεια αστικής ευθύνης σας καλύπτει για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από εσάς ή ένα μέλος της οικογένειας. Η ευθύνη καλύπτει επίσης τα δικαστικά έξοδα και τις δικαστικές αποζημιώσεις εάν σας μηνύσουν. 

Πολύτιμα αντικείμενα

Τα τυπικά ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας προσφέρουν συνήθως περιορισμένη κάλυψη για είδη όπως κοσμήματα. Αντικείμενα υψηλής αξίας μπορεί να πρέπει να ασφαλιστούν ξεχωριστά.

Πρόσθετα Έξοδα Διαβίωσης

Η κάλυψη πρόσθετων εξόδων διαβίωσης σας πληρώνει για να ζήσετε κάπου αλλού όταν το σπίτι σας έχει υποστεί ζημιά από καλυμμένο κίνδυνο και δεν μπορείτε να ζήσετε εκεί κατά τη διάρκεια των επισκευών. Αυτή η προστασία περιλαμβάνει την πληρωμή λογαριασμών ξενοδοχείων και εστιατορίων και άλλα έξοδα διαβίωσης.

Πόση ασφάλεια κατοικίας χρειάζεστε;

Πριν αγοράσετε ασφάλιση σπιτιού, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόση κάλυψη χρειάζεστε. Ρίξτε μια ματιά στη συνιστώμενη κάλυψη για καθένα από τα κύρια στοιχεία μιας πολιτικής ιδιοκτητών σπιτιού.

 • Κάλυψη κατοικίας. Θα χρειαστείτε αρκετή κάλυψη κατοικίας για να καλύψετε το πλήρες κόστος αντικατάστασης του σπιτιού σας. Το κόστος αντικατάστασης δεν είναι αγοραία αξία. Αντίθετα, είναι πόσα θα χρειαστείτε για να χτίσετε το σημερινό σας σπίτι και δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία της γης. Μπορείτε να καταλάβετε πώς να υπολογίσετε το κόστος αντικατάστασης σπιτιού κοιτάζοντας τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται για το σπίτι σας, ή μπορείτε να προσλάβετε έναν εκτιμητή για να το κάνει για εσάς. Συζητήστε την εκτίμηση του κόστους αντικατάστασής σας με τον ασφαλιστικό σας πράκτορα ή τον ασφαλιστή σας και επιβεβαιώστε ότι έχετε όρια κάλυψης κατάλληλα για την περίπτωσή σας.
 • Ευθύνη. Το συνιστώμενο επίπεδο κάλυψης ευθύνης που μπορεί να χρειαστείτε εάν έχετε πολλά περιουσιακά στοιχεία για προστασία.
 • Κάλυψη προσωπικής περιουσίας. Η κάλυψη προσωπικής ιδιοκτησίας είναι συνήθως 50% έως 70% του ποσού κάλυψης της κατοικίας σας. Βεβαιωθείτε ότι η προσωπική σας περιουσία καλύπτεται με κόστος αντικατάστασης και όχι με πραγματική χρηματική αξία (η αποσβεσμένη αξία ενός αντικειμένου).
 • Επικυρώσεις στοιχείων υψηλής αξίας. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιδιοκτητών σπιτιού τυπικής έκδοσης δεν καλύπτουν όλους τους τύπους ακινήτων. Μπορούν να περιορίσουν τις πληρωμές για συγκεκριμένες απώλειες. Για παράδειγμα, η επιστροφή χρημάτων για κλεμμένα κοσμήματα μπορεί να περιοριστεί ανεξάρτητα από το κόστος αντικατάστασης του αντικειμένου. Για να αποφύγετε μια απροσδόκητη απώλεια στα πιο πολύτιμα ή ασυνήθιστα αντικείμενα σας, σκεφτείτε να τα εκτιμήσετε και να προσθέσετε ειδική κάλυψη.
 • Prim. Τα prim κυμαίνονται για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας και είναι το μέρος του κόστους επισκευής για το οποίο ευθύνεστε σε μια αξίωση.

Μόλις καταλήξετε στην κάλυψη που χρειάζεστε, είστε έτοιμοι να συγκρίνετε τις προσφορές ασφάλισης κατοικίας. Βεβαιωθείτε ότι συγκρίνετε τα ποσοστά ασφάλισης κατοικίας για το ίδιο ποσό κάλυψης από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα στην ασφάλιση κατοικίας ή ιδιοκτητών σπιτιού

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα στην ασφάλιση κατοικίας είναι να κάνετε σύγκριση, να διατηρήσετε καλή πίστωση, να αποφύγετε την υποβολή μικρών αξιώσεων και να λάβετε όλες τις εκπτώσεις που έχετε στη διάθεσή σας.

Συγκρίνετε τις προσφορές ασφάλισης κατοικίας: Είναι καλή ιδέα να συγκρίνετε τις προσφορές ασφάλισης ιδιοκτητών σπιτιού από τουλάχιστον τρεις εταιρείες. Λάβετε προσφορές ετησίως όταν πλησιάζει η ανανέωσή σας για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε την καλύτερη προσφορά. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν πολύ από εταιρεία σε εταιρεία και μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Διατήρηση καλής πίστωσης: Οι ιδιοκτήτες σπιτιού με κακή πίστωση πληρώνουν σημαντικά περισσότερα για την κάλυψη από εκείνους με καλή πίστωση, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν την κακή πίστωση παράγοντα κινδύνου. Μείνετε ενημερωμένοι για την πιστωτική σας αναφορά και κάντε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τη βαθμολογία σας.

Μην υποβάλλετε αξιώσεις για μικρές ζημιές: Συνήθως, όσο περισσότερες αξιώσεις υποβάλλετε, τόσο υψηλότερο θα είναι το ασφαλιστικό σας ποσοστό. Η ασφάλιση ιδιοκτητών σπιτιού έχει σκοπό να σας προστατεύσει από μεγάλες οικονομικές ζημιές, όχι από μικρές ζημιές. Αποφύγετε την υποβολή αξίωσης εάν μπορείτε να πληρώσετε μόνοι σας για τις επισκευές.

Μεγιστοποιήστε τις εκπτώσεις: Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλες τις εκπτώσεις ασφάλισης ιδιοκτητών σπιτιού για τις οποίες πληροίτε τις προϋποθέσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εκπτώσεις για:

 • Ομαδική κάλυψη με την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας
 • Εγκατάσταση συσκευών ασφαλείας
 • Χρησιμοποιώντας δομικά υλικά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες
 • Μένοντας στην ίδια εταιρεία (πιστότητα)

Απαιτείται ασφάλιση κατοικίας;

Η ασφάλιση κατοικίας ή ιδιοκτητών σπιτιού δεν απαιτείται από το νόμο, αλλά η εταιρεία υποθηκών σας θα την απαιτήσει για να προστατεύσει την επένδυσή της στο σπίτι. Εάν δεν έχετε στεγαστικό δάνειο, δεν χρειάζεται να έχετε ασφάλιση σπιτιού, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα να το κάνετε.

Πώς λειτουργεί η ασφάλιση κατοικίας;

Οι πολιτικές ασφάλισης για ιδιοκτήτες σπιτιού λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως η ασφάλιση αυτοκινήτου. Πληρώνετε ένα ασφάλιστρο ως αντάλλαγμα για την υπόσχεση κάλυψης εάν χρειαστεί να υποβάλετε αξίωση. Όταν υποβληθεί μια αξίωση, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα διερευνήσει την αξίωση, θα εκτιμήσει το κόστος επισκευής και θα πληρώσει για ζημιές σύμφωνα με τα όρια και την κάλυψη του συμβολαίου.

Τι δεν καλύπτει η ασφάλεια κατοικίας;

Ένα τυπικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιοκτητών σπιτιού δεν καλύπτει ορισμένους τύπους κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών και των πλημμυρών, και επίσης δεν καλύπτει ζημιές φθοράς. Μπορείτε να αγοράσετε ξεχωριστά ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο σεισμού ή πλημμύρας. Άλλες κοινές εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα, αλλά διαβάστε την πολιτική σας πλήρως, ώστε να γνωρίζετε τι εξαιρείται.

 • Κλοπή ή ζημιά από άδεια κατοικία
 • Ζημιές λόγω πολέμου ή πυρηνικής καταστροφής
 • Ζημιά σε πεζοδρόμιο ή θεμέλια από πάγο ή βάρος χιονιού
 • Παράσιτα και ζημιές που προκαλούνται από παράσιτα
 • Βλάβες στην κατασκευή
 • Εκ προθέσεως πράξεις (κακόβουλες ενέργειες).

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τις καλύψεις και το κόστος της ασφάλειας σας

Είμαστε δίπλα σας. Με την εγκυρότητα και αξιοπιστία μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών της Κύπρου για κάθε σας ανάγκη.

Σχετικά άρθρα...