ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Πλήρης οδηγός ασφάλισης μηχανής

Πίνακας Περιεχομένων

Οι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών αγαπούν την ελευθερία και τον ενθουσιασμό της οδήγησης στον ανοιχτό δρόμο. Κάποιοι μπορεί να έχουν ακόμη και τη φήμη των αναζητητών συγκίνησης. Αλλά όταν πρόκειται για ασφάλιση μηχανής, αξίζει να είστε προσεκτικοί και υπερβολικά προετοιμασμένοι.

Η ασφάλιση μοτοσυκλέτας είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της υπεύθυνης οδήγησης μοτοσυκλέτας. Είναι τόσο σημαντικό που απαιτείται νομικά. Έτσι, αν ψάχνετε να αγοράσετε μια μοτοσυκλέτα, θα πρέπει να κοιτάξετε την ασφάλεια μοτοσυκλέτας και μάλιστα αρκετά προσεκτικά.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να καταλάβετε για την ασφάλιση μοτοσικλετών, ειδικά αν θέλετε να είστε επαρκώς ασφαλισμένοι. Αλλά μην ανησυχείτε, σας έχουμε καλύψει. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ασφάλιση μοτοσικλετών.

Χρειάζονται ασφάλιση οι μοτοσυκλέτες;

Στις περισσότερες χώρες, απαιτείται από τον νόμο να αγοράσετε ασφάλεια για τη μοτοσυκλέτα σας. Το ποσό της κάλυψης που απαιτείται να έχετε ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Τι είδη οχημάτων καλύπτονται;

Υπάρχουν πολλοί τύποι οχημάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία της μοτοσυκλέτας για ασφαλιστικούς σκοπούς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασφάλιση μοτοσυκλέτας για να καλύψετε τα ακόλουθα:

  • ATV
  • Μηχανές δρόμου
  • Μηχανές εκτός δρόμου
  • Αγωνιστικές μηχανές πίστας
  • Σκούτερ

Λάβετε υπόψη ότι η ακριβής λίστα των οχημάτων και οι απαιτήσεις κάλυψης μπορεί να εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο ασφαλιστή που χρησιμοποιείτε. Επομένως, φροντίστε να ρωτήσετε και να επαληθεύσετε ότι το όχημά σας πληροί τις προϋποθέσεις για ασφάλεια μοτοσυκλέτας όταν ψάχνετε.

Ποιες είναι οι προτεινόμενες ασφαλιστικές καλύψεις μοτοσυκλέτας;

Με άλλα λόγια, η ασφαλιστική κάλυψη μοτοσυκλέτας θα ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τις ανάγκες του. Ωστόσο, ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους τύπους κάλυψης που συνιστώνται για μοτοσικλετιστές περιλαμβάνουν: κάλυψη σύγκρουσης και ολοκληρωμένη κάλυψη, κάλυψη ανασφάλιστων/υπασφάλιστων αυτοκινητιστών, κάλυψη ιατρικών πληρωμών και προστασία σωματικών τραυματισμών .

Εδώ είναι μια πιο προσεκτική ματιά στις διάφορες επιλογές για ασφάλιση μοτοσικλετών.

Ολοκληρωμένη κάλυψη και κάλυψη σύγκρουσης

Αυτή η κάλυψη πληρώνει για την επισκευή ή την αντικατάσταση της μοτοσυκλέτας σας, εάν κάποιος κλέφτης ξεφύγει μαζί της ή αν καταστραφεί σε ατύχημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες μοτοσυκλέτες μπορεί να κοστίζουν όσο ένα αυτοκίνητο, πιθανότατα θα θέλατε ολοκληρωμένη κάλυψη και κάλυψη σύγκρουσης για την μηχανή σας.

Εάν έχετε πάρει δάνειο για τη μοτοσυκλέτα σας, ο δανειστής σας μπορεί να απαιτήσει πλήρη κάλυψη . Αλλά μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να έχετε πλήρη κάλυψη ειδικά αν πρόκειται για νεότερο ή ακριβό μοντέλο. Το κλειδί είναι να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών σας και της κάλυψης που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

Ευθύνη για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές

Η ευθύνη για σωματικές βλάβες καλύπτει τα ιατρικά έξοδα που προκύπτουν από τον τραυματισμό ή τον θάνατο του άλλου οδηγού όταν φταίτε εσείς. Ωστόσο, αυτή η κάλυψη δεν πληρώνει τους ιατρικούς λογαριασμούς του ασφαλισμένου.

Ομοίως, η κάλυψη ευθύνης για υλικές ζημιές πληρώνει για την ιδιοκτησία άλλου ατόμου όταν φταίτε εσείς. Σημειώστε ότι βοηθά στην πληρωμή για επισκευές για ζημιές άλλων οχημάτων και άλλες κατασκευές, αλλά δεν καλύπτει τις επισκευές για τη μοτοσυκλέτα του ασφαλισμένου.

Ευθύνη επισκέπτη επιβατών

Καβαλάει κάποιος μαζί σας στην μοτοσυκλέτα; Ενδέχεται να μην καλύπτεστε για τους ιατρικούς λογαριασμούς τους, εάν κάτι πάει στραβά, εκτός εάν έχετε αυτήν την κάλυψη.

Κάλυψη ανασφάλιστων/υποασφάλιστων αυτοκινητιστών

Η κάλυψη ανασφάλιστου ή υποασφαλισμένου αυτοκινητιστή ξεκινάει εάν πάθεις ατύχημα με κάποιον και αυτός φταίει, αλλά δεν έχει ασφάλεια ή αρκετή ασφάλεια για να πληρώσει για ζημιές που προκλήθηκαν σε εσάς και την μηχανή σας. Με λίγα λόγια, εάν δεν έχετε αυτό το είδος ασφάλισης , μπορεί να είστε υποασφαλισμένοι. Η κάλυψη μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία εάν καταλήξετε σε αυτό το χειρότερο σενάριο.

Ιατρικές πληρωμές

Αυτή η κάλυψη βοηθά στην κάλυψη ιατρικών δαπανών σε περίπτωση ατυχήματος και χρειάζεστε ιατρική φροντίδα. Ίσως αναρωτιέστε: δεν το καλύπτει η ασφάλιση υγείας ; Η ασφάλιση υγείας σπάνια καλύπτει τα πάντα, και στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει μια έκπτωση και, στη συνέχεια, ένα ποσοστό του κόστους ιατρικής περίθαλψης για το οποίο θα είστε υπεύθυνοι από την τσέπη σας. Η κάλυψη ιατρικών πληρωμών συμβάλλει στη γεφύρωση αυτού του χάσματος σε περίπτωση ατυχήματος με μοτοσυκλέτα.

Προστασία προσωπικού τραυματισμού (PIP)

Πρόκειται ουσιαστικά για « κάλυψη ιατρικών πληρωμών » με περισσότερα οφέλη. Εάν καταλήξετε με γύψο, η κάλυψη προστασίας προσωπικών τραυματισμών θα μπορούσε να καλύψει τον μισθό ή τους μισθούς σας όσο αναρρώνετε. Είναι κακό να το αναφέρουμε, αλλά η ασφάλεια για την προστασία προσωπικού τραυματισμού πληρώνει επίσης για άλλα απροσδόκητα έξοδα που προκύπτουν από ένα ατύχημα με μοτοσυκλέτα, όπως μια κηδεία.

“Πόση ασφάλεια” μοτοσυκλέτας χρειάζομαι;

Στις περισσότερες χώρες, απαιτείται να αγοράσετε την ελάχιστη κάλυψη για να οδηγήσετε νόμιμα μια μοτοσυκλέτα. Θα πρέπει να έχετε αρκετή ασφάλεια αστικής ευθύνης και ασφάλιση αστικής ευθύνης επισκεπτών για να πληρώσετε για τραυματισμούς άλλων ανθρώπων ή/και υλικές ζημιές, εάν ευθύνεστε για ένα ατύχημα. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ολοκληρωμένη κάλυψη και κάλυψη σύγκρουσης για να παραμείνετε προστατευμένοι από κλοπή ή ζημιά στη μοτοσυκλέτα σας.

Τι ασφαλιστική κάλυψη μοτοσυκλέτας χρειάζεται για την κάλυψη τραυματισμών;

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τυχόν μελλοντικοί τραυματισμοί της μοτοσυκλέτας πληρώνονται από την ασφάλεια της μοτοσυκλέτας σας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα θελήσετε να λάβετε ευθύνη για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές, κάλυψη ιατρικών πληρωμών και προστασία προσωπικών τραυματισμών.

Όπως έχουμε σημειώσει, η ευθύνη για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές θα διασφαλίσει ότι εάν τραυματίσετε κάποιον άλλο που οδηγεί τη μοτοσυκλέτα σας, η ασφάλειά σας μπορεί να πληρώσει για τους τραυματισμούς του.

Η κάλυψη ιατρικής πληρωμής θα πρέπει να καλύπτει τυχόν έξοδα υγειονομικής περίθαλψης που δεν καλύπτει τελικά η ασφάλιση υγείας σας.

Και πάλι, η προστασία προσωπικών τραυματισμών πηγαίνει πολύ περισσότερο. Εάν αναγκαστείτε να μείνετε ξαπλωμένος λόγω τραυματισμών και οι λογαριασμοί συσσωρεύονται, η προστασία προσωπικών τραυματισμών θα συμβάλει στην αντιστάθμιση αυτών των δαπανών.

Παρεμπιπτόντως, αν παρατηρείτε ότι μερικές φορές χρησιμοποιούμε ορισμένα κριτήρια, όπως “θα πρέπει να καλύπτει”, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή κάθε πολιτική είναι διαφορετική. Θα θελήσετε να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα ή να μιλήσετε με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο προτού αγοράσετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και υποθέσετε ότι καλύπτεστε.

Τι δεν καλύπτει η ασφάλεια μοτοσυκλέτας;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ισχύει η ασφάλιση της μοτοσυκλέτας σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον ασφαλιστή, αλλά μια περίπτωση που μπορεί να μην καλύπτεται είναι ένα track day. Εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε αγωνιστικά σε πίστα, μπορεί να αποκλειστείτε από την κάλυψη, αν και είναι δυνατό να αγοράσετε ξεχωριστή ασφάλεια ειδικά για ημέρες πίστας ή αγώνες. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για να είστε σίγουρος αν καλύπτεστε ή όχι από το πακέτο ασφάλειας που έχετε αγοράσει.

Πόσο κοστίζει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μοτοσυκλέτας;

Το κόστος ασφάλισης μηχανής διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά το μέσο κόστος της πλήρους κάλυψης ασφάλισης μοτοσυκλέτας είναι γενικά μικρότερο από την ασφάλιση αυτοκινήτου . Το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου μοτοσυκλέτας ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η κατάστασή σας, το είδος και η αξία της μηχανής, το επίπεδο κάλυψης, η χρήση της, η ηλικία, και άλλα.

Γιατί οι μοτοσυκλέτες είναι τόσο ακριβές στην ασφάλιση;

Η ασφάλιση μοτοσικλετών είναι συνήθως φθηνότερη από την ασφάλιση αυτοκινήτου, αλλά μπορεί ακόμα να είναι ακριβή. Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος της ασφάλισης μοτοσυκλέτας είναι: η ηλικία σας, ο τόπος διαμονής σας και ο τύπος της μοτοσυκλέτας που έχετε. Οι νεότεροι ή λιγότερο έμπειροι αναβάτες συνήθως πληρώνουν περισσότερα για την κάλυψη μοτοσυκλέτας από εκείνους με χρόνια εμπειρίας στην ασφαλή οδήγηση. Και αν ζείτε σε μια περιοχή όπου η κλοπή μοτοσυκλέτας είναι συχνή, πιθανότατα θα χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα για την ασφάλιση.

Πώς αλλάζουν τα ποσοστά ασφάλισης μοτοσυκλετών με την ηλικία;

Όπως θα περιμένατε, όταν είστε νεότεροι και πιο άπειροι, τα ασφάλιστρα για τη μοτοσυκλέτα σας θα είναι τα υψηλότερα. Καθώς μεγαλώνετε λίγο, αυτά τα ποσοστά θα πέφτουν. Ένας μεσήλικας 40 ετών που οδηγεί μοτοσυκλέτα πρόκειται να πληρώσει λιγότερα από τον 20χρονο γιο του που οδηγεί μοτοσυκλέτα 1χρόνο.

Γενικά, οι τιμές σας θα πέφτουν μέχρι να φτάσετε γύρω στα 60, και στη συνέχεια οι τιμές σας θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά.

Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τις καλύψεις και το κόστος της ασφάλειας σας

Είμαστε δίπλα σας. Με την εγκυρότητα και αξιοπιστία μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών της Κύπρου για κάθε σας ανάγκη.

Σχετικά άρθρα...